maanantai 19. tammikuuta 2015

Röllin tie SLO diagnoosiin...

Edellisessä tekstissä mainitsin Röllin kohdalla sen marraskuussa alkaneen maanpäällisen helvetin... Tuo helvetti sai viime viikon keskiviikkona nimen: Lypoid onychitis; SLO.

Rölli meni marraskuun alussa eläinlääkäriin hammaskiven poistoon. Röllin nukahdettua, hihkasin eläinlääkärille että katsoisivat toisesta takajalasta yhden kynnen, koska edellisenä iltana olin huomannut että se näytti oudolta (kun kynttä puristi, sieltä tuli märkää). En siis tarkemmin sanonut kummasta takajalasta tai että mikä kynsi..

Menin hakemaan Rölliä parin tunnin päästä, ja eläinlääkäri sanoi että oli hyvä juttu kun sanoin siitä kynnestä, se oli ollut täysin mädäntynyt ja melkein irti. En siinä sitten tarkemmin katsonut että missä tassussa tumppu oli ja että mikä kynsi oli poistettu, kunnes seuraavana päivänä, kun rupesin purkamaan sitä tassupakettia, tajusin kauhukseni että eläinlääkärissä oli poistettu eri kynsi mitä minä tarkoitin!! Siitä lähti nousemaan kauhu takaraivoon että mitä ihmettä...

Jouduttiin hakemaan paritkin antibiootit Röllille kuukauden sisällä, kun se poistetun kynnen ydin ei lähtenyt paranemaan millään.. Ja toista antibioottia hakiessa sanoin että nyt on jo muutama muukin kynsi oudonnäköinen ja siinä vaiheessa tuli ensimmäisen kerran puheeksi kolme kirjainta: S, L ja O.Lisäksi kynsien tyvet olivat täynnä tämänlaista töhkää.
 Kun se toinenkin pitkä ja vahva antibiootti oli syöty ja kynsien mätäneminen vain jatkoi etenemistään (tosin sen  poistetun kynnen ydin oli täysin tervehtynyt tässä vaiheessa), kävin taas eläinlääkärissä. Tällä kertaa toinen eläinlääkäri sanoi että ei enää yhtään antibioottia, ja neuvoi meitä huljuttelemaan tassuja joka aamu ja ilta viiden minuutin ajan betadinekylvyssä. 
Tässä kuvassa näkyy kuinka kynsi on noussut paikaltaan ylöspäin ja kynnen olematon ydin (musta möykky) on tuossa onton kynnen ja anturan välissä.


Jouluviikolla kävin Röllille hakemassa kipulääkkeitä ja mietin että jos selvittäisiin joulun yli ennen kun tuo ylläoleva kynsi mennään poistamaan (kynsi siis heilui ja oli todella kivulias). Aatonaattona rupesin soittelemaan eri eläinlääkäreihin ja toivoin että olisi saatu aika melko piakkoin jonnekin ihospesialistille tms, mutta kaikkien ajat olisivat menneet melkein tammikuun puoleen väliin, ja oli pakko saada aika aikaisemmin. Sitten soitin paikalliselle eläinlääkärille, ja kuin ihmeen kaupalla saatiin aika samalle päivälle sinne!

Lekurissa Rölli pistettiin unille ja sitten käytiin miettimään että mitä tehdään. Olin saanut eräältä eläinlääkäriltä suosituksen että kynnen tyvestä tulisi ottaa ihonäyte ja lähettää patologille, ja tätä sitten tältä paikalliselta eläinlääkäriltä kysyin ja hän sanoi heti että hän ei lähtisi laittamaan "pelkkää" ihonäytettä, koska esimerkiksi SLOta ei voida siitä diagnosoida, vaan siihen tarvitaan koko kynsi ensimmäistä niveltä myöten... Ja näin ollen eläinlääkäri suositteli kannuskynnen amputoimista ja sen lähettämistä patologille.Pitkät olivat "rikkonaiset" viikot odotella patologin lausuntoa... Oli joulua, oli uutta vuotta, oli loppiaista ja kaikkea...

Viime viikon keskiviikkoiltana totuus sitten lävähti vasten kasvoja aika kovasti, vaikka sitä oli osattu odottaa.. Patogin lausunto oli tullu sähköpostiin. Lausunnosta ensimmäisenä silmiin osui juurikin ne kolme kirjainta: S, L ja O.. Hetkellisesti maailma romahti koska olinhan tottakai opiskellut netistä kaikkea mahdollista ja mahdotonta tästä kirjainyhdistelmästä. Uni ei kyllä paljoa seuraavana yönä tullut.

Seuraavan päivän valjettua sain jo heti soiton eläinlääkäristä ja meille oli soitettu apteekkiin Röllille lääkereseptit.

Röllille menee tällä hetkellä kortisonia, antibioottia, ääreisverenkiertoa lisäävää lääkettä, B3-vitamiinia.. Kuukausi mennään näillä, ja sitten mennään näytille eläinlääkäriin että miltä tilanne sitten näyttää. Toivotaan tottakai että kynnet lähtevät paranemaan ja että lääkityksiä voidaan pienentää.

Tänään Rölliltä lähti kaksi kynttä irti, tai no toinen oli jo täysin irti, enää vain karvoissa kiinni, ja toisen nappasin sitten itse irti. Nämä kaksi paholaista ovat aiheuttaneet Röllille kipuja tässä parin viime viikon aikana, ja nyt kun ne on irti, niin niiden osalta paraneminen voi alkaa.. Rölliltä on siis aiemmin poistettu kaksi kynttä ja ne ovat parantuneet loppujen lopuksi todella hyvin, eivätkä sen jälkeen ole oireilleet mitenkään.

Tässä vielä viikko sitten otettu kuva siitä toisesta tänään irronneesta kynnestä. Eli jokainen voi vaan kuvitella miten kipeä tuommoinen on.


Monet kyyneleet olen Röllin takia vuodattanut... Tuntui kuin sydän olisi hajonnut pala palalta ja revitty rinnasta ulos, kun katsoin Rölliä ja näin sen ontuvan pihalla, Rölliä joka rakastaa leikkiä ja riehua hangessa, ja revitellä muutenkin.. Tänään päästiin jopa lenkille ilman Mamman kyyneleitä, kun kynnet lähtivät irti ja silminnähden Röllin kävely helpottui. Ja oman helpotuksensa toivat uudet kenkämalliset tossut joissa kärkiosa ennemminkin tukee noita kynsiä, pehmeissä tossuissa kun kärki heiluu nii kynnetki heiluvat..

Toivon sydämestäni, että kuukauden päästä miula on iloisia uutisia tänne kerrottavaksi, mutta elämää ne huonotkin uutiset ovat, valitettavasti....

Jatkoa siis odotellessa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti